“Teknolojide Kadın Hareketi sayesinde geldiğim noktanın farkına vardım.” | Türkiye Vodafone Vakfı - Resmi İnternet Sitesi

“Teknolojide Kadın Hareketi sayesinde geldiğim noktanın farkına vardım.”

‘VODAFONE SAYESİNDE GELDİĞİM AŞAMANIN FARKINA VARDIM’

Hale Daşman, geçen yıl Türkiye Vodafone Vakfı’nın “Teknolojide Kadın Hareketi Projesi yarışmasında ‘Gift Card’ projesiyle özel ödül alan bir kadın girişimci. Ödülünü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde düzenlenen törende alan Daşman, ödülün kendisi için çok özel ve önemli olduğunu belirterek, “Yıllar önce, sıfırdan başlayıp işletme kuran kadınlara yönelik bir proje yapılmıştı. Projenin ödül töreninde birinci olan kadının yaptıkları bende hayranlık uyandırmıştı. ‘Neler yapmış?’ diye düşünmüştüm. O zaman kendimin o aşamada olduğunu fark etmemiştim. Açıkçası Vodafone sayesinde geldiğim aşamanın farkına vardım ve ben de o kadının geldiği noktaya geldim. Hayal etmek çok önemli” diyor.
Daşman’a özel ödül getiren ‘Gift Card’ projesi, market alışverişi, sinema ve mağazalarda kullanılabiliyor. Hale Daşman Gift Card’ı, “Bedeli önceden tahsil edilen bu kartla, tüketici mağazadan alışveriş sırasında yüzde 20 daha fazla harcamaya yönlendirilebiliyor. Normalde bir mağazaya gidip birine ne alacağınızı bilemezsiniz. Diyelim ki ona içinde 100 TL olan bir kart alıyorsunuz. Bunu hediye ettiğiniz kişi ister bir kerede isterse bölerek harcayabiliyor. Gift Card şu anda mağazalarda satılıyor” şeklinde anlatıyor.

‘PROJEDE HEM KADINI HEM DE TEKNOLOJİYİ TEMSİL ETTİM’

Ödülü aldığı dönemde sürekli seyahat halinde olduğunu, hatta ödül gecesi Almanya’da olması gerektiğini anlatan Daşman, o güne dair şunları söylüyor:
“Açıkçası ben küçük bir ödül töreni olduğunu sanıyordum. Ödül töreninin yapıldığı Bitlis’te bizi almaya gelen kişi Başbakan’ın ödül vereceğini söylediğinde çok şaşırdım. 15 çok değerli insan içinde ödül almak çok gurur vericiydi. Böyle bir organizasyon içinde olmak bile mutluluk vericiydi. Benim için ödülün anlamı şu: Hale Daşman olarak bu ödülü aldım ama aynı zamanda İzmirli olarak, teknolojiye hizmet eden bir kadın olarak aldım bu ödülü. Yani bir taşla iki kuş vurdum. Hem kadını hem teknolojiyi temsil ettim. Bu ödül, aileme, çalıştığım derneklere, İzmir’e mal olan bir ödül. Ödül aldığım için çok gururlandım. Ayrıca bu ödül herkesin benimle gururlanmasına vesile oldu.”

ALMAN FİRMAYA KART ÜRETECEK
Teknolojide Kadın Hareketi Özel ödülünün iş hayatını da etkilediğini vurgulayan Daşman, Almanya’da iş ortaklığı yapacakları firmayla bir araya geldiklerinde bunu birebir yaşadığını söylüyor:
“Stutgart’ta iş ortaklığı yapacağımız arkadaşımızla Padefke adlı firmaya gittik. Padefke, Stutgart’ta 22 kafe-fırını olan bir firma. Onlara kart yapacağız. Öncesinde görüşme yapıyorduk. Almanların ilk başta bir insana güvenmesi zordur. Almancam iyi değildir ancak arkadaşım ve iş ortaklığı yapacağımız Padefke’nin sahibinin konuşmalarında Başbakan’ın adının geçtiğini fark ettim. İş ortaklığı yapacağımız kişi bize karşı farklılaştı. Fabrikasını, tesisini gezdirdi, ailesini tanıttı. İşin seyri değişti. Meğer arkadaşımız, ‘ Hale hanımlar çok iyidir yazılım konusunda. Hatta Başbakan’dan ödül aldılar’ demiş.”

‘VODAFONE’LA İŞ YAPMAK İSTİYORUM’

Almanya’da kurdukları ofisle Avrupa’ya teknoloji ihraç etmeyi hedeflediklerini ifade eden Daşman, şu anda üç proje üzerinde çalıştıklarını ve bu projelerin ses getirecek nitelikte olduğunu vurgulayarak bu projelerin kendilerine ödül getireceğini söylüyor. Daşman’ın bir hedefi de hediye kartların sanal ve mobil ayağını oluşturmak. “Mutlaka Vodafone gibi bir firmayla işimin mobil ayağını konumlandırmak istiyorum. Vodafone’la mutlaka iş yapmak istiyorum” diyen Daşman, Türkiye Vodafone Vakfı’nın ‘Teknolojide Kadın Hareketi’ projesiyle anlamlı bir kitleye ulaştığını vurguluyor.
Kadınların teknolojiden korkmaları gerektiğine de işaret eden Daşman, kendi örneğini vererek “Ben bu konuda çok komik bir örneğim. ‘Kabineti kamyonet sanan, ‘server’ı bilmeyen bir insandım ve şu anda yazılım uzmanlık alanım. Ben de kendimi bu konuda boş bırakmadım elbette. Eğitimlere katıldım, ülkeler gezdim, kendi işletme deneyimimle harmanladım öğrendiklerimi. Kadınlar korkmasınlar, kabuklarına çekilmesinler” diyerek cesaret veriyor.

‘KADINLAR TEKNOLOJİDEN KORKMASIN’

Hale Daşman, yalnızca kadınların kendi çabalarının değil, özellikle özel sektörün ortaya koyduğu projelerin anlamlı değişimler yarattığını söylüyor. “Türkiye Vodafone Vakfı’nın Teknolojide Kadın Hareketi Projesinin kesinlikle anlamı olduğuna” vurgu yapan Daşman, “Umarım başka kurumlar da ‘Teknolojide Kadın Hareketi’ tarzı projeleri yapma eğilime girerler. İyi ki Vodafone bu tarz sosyal sorumluluk projelerine destek veriyor ve toplumu bilinçlendiriyor. Bu sayede biz de yapacaklarımıza ulaşıyoruz. Kadınlar teknolojiden korkmasın” diyor.
Daşman ayrıca, “Büyük firmaların sosyal sorumluluk projelerinin kendileri için bir yöntem sunduğunu” da kaydederek, başka firmaların da bu tarz projeler yapmaları gerektiğini belirtiyor:
“Türkiye Vodafone Vakfı gibi vakıflar, kadınların toplumdaki statülerini yükseltmeye çalışıyor. Bunlar, maddi manevi yatırımdır. Kadınlarla ilgili bilgi aktarımında eksiklik var. Aslında kadınlar avantajlı. Özellikle son yıllarda sunulan avantajlar arttı. Türkiye Vodafone Vakfı’nın ‘Teknolojide Kadın Hareketi’ projesi de buna bir örnek. Bir kadın, ‘Neden ben de başarılı olmayayım?’ dediğinde aslında onun altyapısını da hazırlıyor.”

‘PARANIZ MI YOK? FACEBOOK’TA BİR HESAP AÇIN’

Başarılı bir kadın girişimci örneği olarak ise Daşman, kadınlara şu önerilerde bulunuyor:
“Facebook’ta bir sayfa açmak bir mağaza açmakla eşdeğer. Kadınlar internette bir sayfa açtıklarında bilsinler ki artık bir işletmeleri var. Gerçekten internet, dünyaya ulaşabileceğiniz en önemli mecra. Bir blog aynı zamanda bir dükkan. Sınırsız tüketiciye ulaşıyorsunuz. Hele de web sitenizin İngilizce olması hayal edemeyeceğiniz kişilere ulaşmanızı sağlar. Yani Amerika’nın köyündeki bir adama bile rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bunun için çok para gerekmiyor. Hiç mi paraları yok? O zaman Facebook’ta bir hesap açsınlar.
Bugün internete ‘ambalaj danışmanlığı ‘yazıldığında benim adım ilk sırada çıkar. Çok iyi firmalarla çalışırım. Haftanın iki gününü ambalaj işine ayırıyorum. Siz hiç ambalaj danışmanlığı diye bir iş duydunuz mu? Ben bunu internette pazarlayabiliyorsam herkes her şeyi yapabilir demektir. Seneler geçtikçe sitenizin bilinilirliği artıyor ve arama motorlarında öne çıkıyorsunuz. Kadınlar ilk iş olarak mutlaka bunu yapsınlar ve internette bir yerlere mutlaka kaydolsunlar.”