Girişimcilikte Önce Kadın | Türkiye Vodafone Vakfı - Resmi İnternet Sitesi

Girişimcilikte Önce Kadın

Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Vodafone Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı iş birliğiyle yürütülen Girişimcilikte Önce Kadın projesini; kadınlarımızın ekonomik ve sosyal açıdan güçlendirilmesi, eğitim ve refah seviyelerinin artmasına katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirdik. Kadınların, el emeği ürünlerini bilgi teknolojilerini kullanarak gelir kazanmaları için gerekli bilgi ve araçları sunarak, aldıkları teknoloji ve girişimcilik eğitimlerinden somut çıktılar elde etmelerine ve kendilerini daha fazla geliştirme konusunda güdülenmelerine katkı sağlamak hedeflenmiştir. Böylece, eğitimlere katılan kadınların ürünlerini ekonomiye kazandırarak güçlenmelerine olanak tanınmıştır.

Proje, girişimci kadınların el emeği, göz nuru ürünlerinin bilgi iletişim teknolojisinin getirdiği yeniliklerle satışının kolaylaştırılması ve hobi olarak başlanan birçok çalışmanın gelir getirici bir faaliyete dönüşmesini sağlayarak, meslek sahibi olmayan kadınların ekonomik hayata katılımlarını özendirmek ve ailenin refah düzeyini artıracak ek gelire kavuşmalarına olanak yaratmaktır. Kadınların Halk Eğitimi Merkezlerinde aldıkları eğitim sürecinde elde ettikleri bilgi ve beceriyle ürün, üretim ve girişimcilik yeteneklerinin hayatlarında ölçülebilir bir fark yaratmasının amaçlandığı proje, iki yılda Türkiye’nin 20 ilinde 23.000 kadının kendi kişisel başarı hikâyelerini de oluşturmalarına imkân sağladı. Proje kapsamında dijital ve mobil teknolojiler ile pazarlama, mali mevzuat, iletişim becerileri ve girişimcilik konularında, pilot il ve kurumlarda 23.000 kadına 552 bin saat eğitim verildi.

Projenin ilk yılındaki hedef kitlesi; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Eskişehir, Samsun, Bursa, Diyarbakır, Elazığ ve Giresun’da Halk Eğitimi Merkezlerinde ve olgunlaşma enstitülerinde öğrenim gören kadınlardır. Yeni döneminde ise Adana, Kayseri, Denizli, Trabzon, Gaziantep, Erzincan, Mersin, Muğla, Kocaeli ve Sivas’taki kadınlar programa dâhil edilmiştir.

Kadın kursiyerleri tüketiciyle buluşturma amacıyla oncekadin.gov.tr  web sitesi açılarak, 7/24 tüm Türkiye’ye hizmet veren dijital bir mağaza kurulmuştur. Proje kapsamında 2016 ve 2017 yıllarında oncekadin.gov.tr sitesinde kadınlar tarafından 30 bin ürün satışa sunulmuş, 2.706 adet ürün satan kadınlar toplamda 207.581 TL gelir elde etmişlerdir.

Kadın girişimcileri motive etmek ve cansuyu sermayesi oluşturmak amacıyla Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması düzenlenmiştir. Böylece, dijital mağazaya girilen ilan sayısı ve satılan ürün adedi desteklenmiş, kadınlar cesaretlendirilmiştir. 2016 yılında en başarılı beş yarışmacıya, toplam 26 bin 500 lira ödül dağıtılırken, 2017 yılında yarışmanın formatına 15.000 TL değerindeki halk oylaması ödülü de eklenerek toplamda altı kadın girişimciye 53.500 TL ödül verilmesi planlanmaktadır.

Soma'da Önce Kadın

13 Mayıs 2014'te yaşanan elim kazadan sonra Türkiye Vodafone Vakfı, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Soma Belediyesi işbirliğiyle, Somalı kadınlarımızın hayatlarında yeni bir pencere açtık. Proje, Somalı kadınları iletişim teknolojilerinin sunduğu imkânlarla tanıştırılarak, sosyal ve ekonomik hayata katılımlarının sağlanmasını hedefliyor. Bu bağlamda, Somalı kadınların el becerilerini kullanacakları çeşitli üretimler yapmalarına ve gelir elde etmelerine dayalı bir iş modeli kuruldu. Soma Belediyesi tarafından özel olarak tahsis edilen bir binada hizmete açılan "Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi"nde, toplamda 50 kişi kapasiteli 2 atölye ve 1 seminer odası bulunuyor. 25 kişilik bilgisayar odasının yanı sıra merkezde eğitim alan kadınlar için bir yaşam alanı, çocukları için de bir oyun alanı yer alıyor.

24 Aralık 2014'te hayata geçirilen "Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi" eğitimlerle kadınlara teknoloji, girişimcilik, psikolojik danışmanlık ve el becerileri konularında eğitimler verilerek eşzamanlı olarak 200 kişi faydalanabiliyor. Proje kapsamında Somalı kadınlar tarafından üretilen tüm ürünler, ileriki dönemlerde Önce Kadın Sanal Mağaza'da (oncekadin.sahibinden.com ve Vodafone mağazalarında açılacak özel bir alanda satışa sunulması hedefleniyor.

Vodafone Önce Kadın Raporu

Faaliyet gösterdiği ülkelerde mobil hizmetler aracılığıyla insanların yaşamlarında olumlu değişim yaratmayı misyon edinen Vodafone Grubu, kadınların mobil teknolojiyi kullanmaları karşısındaki engelleri daha iyi anlamak amacıyla, hükümetler ve sivil toplum kuruluşları nezdinde iş ortaklarıyla beraber hareket etmektedir. Bu doğrultuda hazırlanan “Connected Women” Raporu’nda, Vodafone ve Vodafone Vakfı tarafından sağlanan mobil hizmetlerin yeni fırsatlardan faydalanma ve yaşam kalitesini yükseltme konusunda kadınları nasıl desteklediği incelenmektedir. Araştırma sonuçları Vodafone’un, sağlık, eğitim, çalışma, güvenlik, yaşlılıkta yalnızlık ve erişim temaları çerçevesinde geliştirdiği mobil iletişim çözümlerinin, kadınlara sağladığı sosyal ve ekonomik katkıları, somut bir biçimde ortaya koymaktadır. Mart 2014’te Vodafone Grup tarafından hazırlanan bu Raporu, “Önce Kadın” Raporu olarak Türkçeleştirerek Mart 2015'te Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen CEO Club Özel etkinliğinde paylaşıldı.

Rapora şu adresten ulaşılabilir:

Daha fazla bilgi için oncekadin.gov.tr

Teknolojide Kadın Hareketi

Vodafone, ‘‘Teknolojide Kadın Hareketi” projesiyle Türkiye’de kadınları iletişim teknolojilerinin sunduğu imkânlarla tanıştıran proje, Cherie Blair Vakfı ve Dünya GSM Birliği Kalkınma Fonu’nun küresel ölçekte yürüttüğü mWomen Programı’nın Türkiye ayağını oluşturuyor. Proje, kadınlar için ekonomiye katılımlarına yönelik fırsat eşitliği yaratmayı, sosyo-ekonomik durumlarını iyileştirmeyi ve girişimciliklerini geliştirmek için gerekli zemini hazırlamayı hedefliyor.

GFK ve Doç. Dr. İpek İlkkaracan ile mobil teknolojilerin erişimine, kadınların mobil teknolojilere olan tutumları ve bu tutumların nasıl değiştiğine yönelik, 15-65 yaş grubu 1.607 kadından oluşan, ulusal bir temsili örnek grubu arasında yapılan araştırmanın sonucunda, belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda kadınlara KAGİDER ve TBV tarafından iletişim teknolojisi (MS Office uygulamaları, e-posta hesabı oluşturma, web sitesi tasarlama, e-ticaret portalı hazırlama, mobil ofis çözümleri), kişisel gelişim ve girişimcilik eğitimleri verildi. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan kadınlar için girişimcilik yarışması düzenlenerek başarılı kadınlarımıza can suyu sermayesi ile mentorluk imkânı sunuldu. Eğitimler sonunda sertifika alan başarılı ev kadınlarımız değerlendirme sonrasında Vodafone bayilerinde istihdam imkânı yakaladı.

Kırmızı Işık

Vodafone Türkiye "Önce Kadın" programı kapsamında kadınlara fırsat eşitliği sağlayarak, toplumsal ve ekonomik hayata eşit katılımlarını desteklemek üzere Kırmızı Işık uygulamasını hayata geçirdik.

Vodafone Kırmızı Işık uygulaması, kadınların şiddete maruz kaldığı anlarda, kolluk kuvvetleri ya da yakınlarına kolaylıkla haber verebilmesini sağlıyor. Uygulama, her kesimden kadının kolayca anlayabileceği basitlikte geliştirildi. Acil durumlarda ulaşılması istenen 3 kişi tek tuşla kaydedilebiliyor ve Salla&Uyar özelliğiyle telefonun sallanması ile kayıtlı kişilere mesaj ve konum bilgisi "Acil SMS" olarak gönderiliyor. Ayrıca Alo 183, 155 Polis Imdat, Ambulans ve Jandarma acil numaraları tek tuş ile aranabiliyor. Kırmızı Işık uygulamasında, kadına en yakın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi adresleri, başvurabileceği kuruluşlar ve haklarıyla ilgili bilgiler de bulunuyor.

Vodafone Türkiye, Kırmızı Işık uygulamasını, 2015’in Mart ayında dünyanın önde gelen kozmetik markalarından Avon ile gerçekleştirdiği işbirliğiyle bir adım ileriye taşıdı.

Ödüllerimiz

Altın Sabre Ödülü- Önce Kadın
Kadının ekonomik hayatta eşit konuma gelmesi amacıyla başlatılan "Vodafone Önce Kadın" programı, Sabre Ödülleri 2015'te Türkiye kategorisinde Altın Sabre ödülünü kazandı.

2000 ödül başvurusunun yapıldığı 2015 Sabre Ödülleri, Avrupa ve Ortadoğu bölgesinde marka ve dahiliyet alanlarında yılın en başarılı projelerini ödüllendirdi. Her yıl düzenlenen Sabre Ödülleri'nin galası 19 Mayıs'ta Londra'daki Roundhouse'ta yapıldı. 2000 başvuru arasından Vodafone Önce Kadın programı birinciliğe layık görüldü.

14. Altın Pusula UNDP Özel Ödülü - Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi
Somalı kadınların sosyal ve ekonomik olarak işgücüne katılımını desteklemek amacıyla kurulan Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) tarafından bu sene 14’üncüsü gerçekleştirilen Altın Pusula Türkiye Halkla İlişkiler ödül töreninde UNDP Özel ödülüne layık görüldü.

Teknolojide Kadın Hareketi
2013 yılında Stevie İş Kadınları Ödülleri Kadın Dayanışması Kategorisinde İkincilik Ödülü’ne layık görüldü.