Düşler Akademisi Projesi | Türkiye Vodafone Vakfı - Resmi İnternet Sitesi

Düşler Akademisi Projesi

Türkiye Vodafone Vakfı; UNDP ve Alternatif Yaşam Derneği iş birliğiyle 2008 yılında başlattığı “Düşler Akademisi” projesiyle engelli bireylerin sanat aracılığıyla sosyal dışlanmayı kırmalarını, aktif ve üretken olmalarını desteklemeye çalışıyor.

Fiziksel ve/veya psikolojik çeşitli engelleri ve maddi yetersizliklerinden dolayı “sosyal dışlanmışlık” yaşayan dezavantajlı gençler için sanat, kendini ifade etmek, yeni fikirler üretmek ve topluma aktif ve eşit katılım için en önemli fırsattır.

Düşler Akademisi’nde; fiziksel, zihinsel, işitme, görme engelli gençlerimize, kronik hastalık gruplarına, yoksul-yoksun gençlerimize vokal, ritim, dans, film, fotoğraf, DJ’lik, enstrüman, resim, tasarım, yoga, film atölyeleri ücretsiz olarak sunuluyor.

Düşler Akademisi’nin öncelikli amacı, engelli vatandaşların sosyal yaşamda engelleri aşabilmelerini sağlamak ve yaşam kalitelerini ciddi ve kalıcı çözümlerle arttırmaktır. Projede; gençlerimize paylaşma, farklı olanı tanıma-kabul etme, farklılıklara uyum sağlama, problem çözme, üretken ve yaratıcı olma gibi değerlerin geliştirilmesine olanak tanıyarak gençlerin kişisel gelişimlerine katkıda bulunan doğal bir eğitim alanı oluşturulmaktadır.

Kelimenin tam anlamıyla “öncü” bir sosyal girişimcilik modeli olan Düşler Akademisi, yepyeni bir yaşam yolculuğu ile toplumsal hayata eşit ve aktif katılımın örneğini sunmaktadır. Türkiye Vodafone Vakfı; “Sanat ve Sanatçı Engel Tanımaz” sloganıyla yol alan Düşler Akademisi projesi ile3.500 gencin hayatına dokundu.

Düşler Akademisi sanat atölyelerinden mezun gençlere profesyonel sanat kariyeri yolu açılıyor. Müzik atölyelerinde eğitim alan öğrenciler ve gönüllü müzisyenlerin kurduğu Social Inclusion Band, tiyatro atölyelerinden mezun gençlerden oluşan Düşler Kumpanyası ve mutfak atölyesi öğrencilerinin marifetli ellerinden çıkan ürünlerin üretildiği Düşler Mutfağı ile Düşler Akademisi öğrencileri gelir elde edebildikleri bir mesleğe kavuşuyor.

Düşler Mutfağı

Nisan 2012’de kurulan Düşler Mutfağı’nda birbirinden lezzetli kurabiyeler ve pastalar yapılıyor. Düşler Mutfağı’nda, öğrencilerimiz ve gönüllüler birlikte hamur yoğuruyor, pasta süslüyor. Mutfak sanatları konusunda engel tanımayan bu mutfağa gelerek workshoplara siz de katılabilir, işitme engelli bir öğrenci ile birlikte kurabiyeler hazırlayabilirsiniz. Düşler Mutfağı’nda workshopların dışında yetenekli öğrencilere pastacılık alanında profesyonel kariyer imkânı sunuluyor. Düşler Muftağı’na gelen gençler, haftada 5 gün 4 saat eğitim alıyor. Kurulan üretim atölyesinde kurumsal firmalara toplu üretim yapılıyor. Talebin artmasıyla yetiştirilecek şef adaylarının sayısı da artıyor.

Düşler Kumpanyası

İşitme engellilerin müziği duymadan, ritmi diyaframlarında hissederek dans edebildiklerini biliyor muydunuz? Düşler Akademisi dans atölyesinde eğitim alan öğrencilerden oluşan Düşler Kumpanyası yeni dönemde Grease Müzikali için hazırlanıyor. 24 kişiden oluşan Düşler Kumpanyası’ndaki 9 işitme, 4 mental engelli genç, müziğin ritmiyle inanılmaz bir gösteri ortaya çıkarıyor.

Social Inclusion Band

Social Inclusion Band, Düşler Akademisi müzik atölyelerinden mezun yetenekli gençler ve gönüllü müzisyenlerden oluşan müzik grubumuz. Müzik alanında kariyer yapma fırsatı bulan gençlerimiz, Cahit Berkay, Babazula, Baki Duyarlar, Bengü, Baran Say gibi profesyonel müzisyenlerle bir araya gelerek tanınmış mekânlarda ve Vodafone olarak sahiplendiğimiz festivallerimizde sahne alıyor. 2011 yılında sınırlı sayıda üretilen ilk albümleri “Düşlerden Yıldızlara”, kaliteli müziklerinin en önemli göstergesi.

Düşler Akademisi Kaş

Engellilerin hayata eşit katılımı için 2008 yılında Düşler Kulübü'nü kurarak bu alanda çok sayıda projeye imza atan Türkiye Vodafone Vakfı, Düşler Kulübü çatısı altındaki Düşler Akademisi'ne İstanbul Ataşehir'den sonra bir merkez daha kazandırdı. Antalya'nın Kaş beldesinde Türkiye'nin en büyük engelsiz yaşam merkezi olarak 2014’ün Haziran ayında açılışı yapılan Düşler Akademisi Kaş'ta, eğitim, sanat, spor ve rekreasyon alanlarında hizmet veriyor.

Düşler Akademisi Kaş, Türkiye'nin engellilere yönelik en geniş kapsamlı yaşam alanı olarak öne çıkıyor. 20 dönümlük arazide 70 yıllık Çukurbağ İlkokulu binasının tarihsel ve doğal dokusu korunarak tasarlanan Düşler Akademisi Kaş'ta yıl boyunca 12 ay engellilere hizmet veriyor. Türkiye'nin her yerinden gönüllü katılımcı ve eğitimcilerin yönetiminde eğitim, sanat ve spor programlarının uygulandığı Düşler Akademisi Kaş'ın öncelikli amacı, engelli bireylerin sosyal entegrasyonunu sağlayarak yaşam kalitelerini kalıcı çözümlerle artırmak.

Engellilere yönelik bütün disiplinleri sosyal girişimcilik prensibiyle bir araya getiren Düşler Akademisi Kaş, Türkiye ve Avrupa'daki merkezlere örnek olmaya aday. Genelde spesifik ihtiyaç alanlarına yönelik hizmet veren, çoğunlukla devlet desteğiyle faaliyet gösteren ve gönüllülük çalışmalarını belli aralıklarla destekleyen Avrupalı kurumların aksine Düşler Akademisi Kaş, inovatif çözümleri, bütünleşik uygulamaları ve gönüllü katılımcılarla hayata geçirdiği çalışmaları ile engelli bireylerin hayatında değer yaratmayı hedefliyor. Bunların başında saat olarak giyilebilen akıllı telefonlar geliyor. 20 dönümden oluşan Düşler Akademisi Kaş Merkezi'nde eğitim gören engelli bireylerin kullandığı saat olarak takılan akıllı telefonlar sayesinde öğrencilerin konumu haritadan takip edilerek, lokasyonları belirleniyor. Ayrıca gerekli durumlarda sahadaki engelli bireyler ile iletişime de geçilebiliyor.

Bu sayede Düşler Akademisi Kaş Merkezi'nde hava durumuna bağlı olarak yönlendirilen akıllı sulama ve akıllı ev uygulaması kapsamında alanda enerji kullanımında tasarruf sağlayacak M2M uygulamaları da hayata geçiriliyor.

Düşler Akademisi Kaş'ın en önemli özelliklerinden bir diğeri de, engelsiz olduğu kadar sürdürülebilir bir köy olması. Sanat atölyeleri, yemekhane ve yönetim binaları, yaz/kış kendi iç iklim dengesini kurabilmesiyle göze çarpıyor. Ahşap karkaslı yapılar, yeşil çatı uygulamasıyla doğal mimarinin en güzel örneklerinden. Az enerji tüketecek mimari çözümlerin uygulandığı merkezde, enerji ihtiyacının biyolojik bir gölet florasıyla köyün kendi bünyesinde çözülmesi esas alınmış. Engelli bireyler, Düşler Akademisi Kaş'ta Akdeniz coğrafyasının sağladığı tüm doğal aktivitelerden faydalanabiliyorlar. Sosyal ve sanat eğitimlerinin dışında, su sporlarından ekolojik tarıma, çok geniş yelpazede faaliyetlerle kendilerini geliştirebiliyorlar.

Türkiye'nin en büyük engelsiz yaşam merkezi olarak kurulan Düşler Akademisi Kaş, 26-30 Ekim 2014 tarihleri arasında Türkiye'de ilk kez düzenlenen Engelsiz Müzik ve Sanat Festivali'ne ev sahipliği yaptı. Avrupa Hayat Boyu Öğrenme Akademisi (ELLA), Alternatif Yaşam Derneği (AYDER), Düşler Akademisi Kaş ve IBETH Eğitim ve Toplumsal Hizmetler sponsorluklarında gerçekleşen festivale Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kaş Belediyesi ve Kaş Kaymakamlığı da destek verdi. Dört gün süren festival boyunca resim, heykel, drama, fotoğraf, jonglörlük atölyeleri ve konserler düzenlendi. Festivale Kaş halkı büyük ilgi gösterdi. Engelli ve engelsiz bireyler arasında alışılagelmiş rol dağılımını tersine çevirmeyi ve engellilerin becerilerine yönelik farkındalık yaratmayı amaçlayan festival kapsamında gerçekleştirilen tüm atölyelerde, engelli bireyler engelsiz katılımcılara eğitmenlik yaptı. Social Inclusion Band öncülüğünde, Türkiye ve Almanya'dan engelli bireylerin yer aldığı müzik gruplarının katılımıyla gerçekleşen konserler, festivale damgasını vurdu.

Engelsiz Dünya

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesinde oluşturulan ve “Düşler Kulübü” çatısı altında, Türkiye Vodafone Vakfı’nın desteğiyle hayata geçen “Engelsiz Dünya” akıllı telefon uygulaması, engelli vatandaşların sosyal ve ekonomik hayata katılabilmelerine destek oluyor. Uygulama kullanıcılara bulundukları yerin erişilebilirlik durumunu harita entegrasyonu ile birlikte sunuyor. Engelsiz Dünya uygulaması ülkemizdeki tüm mobil operatörlerin kullanıcıları tarafından ücretsiz olarak akıllı telefonlara Google Play ve AppStore üzerinden ücretsiz olarak indirilebiliyor.

Ödüllerimiz

Düşler Akademisi Projesine 'Sivil Toplum Kuruluşları' dalında Altın Pusula ödülü
Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) tarafından düzenlenen 8. Altın Pusula Halkla İlişkiler Yarışması'nda 'Sivil Toplum Kuruluşları' kategorisinde Altın Pusula ile ödüllendirildi.

Düşler Akademisi Projesine Kurumsal Sosyal Sorumluluk derneğinden "En iyi KSS projesi" ödülü
Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği tarafından en iyi KSS projesi ödülüne de layık görülerek 2011 yılında Avrupa genelinde gerçekleştirilecek olan "KSS Çözümleri Pazaryeri" etkinliği "The European MarketPlace on CSR''da ülkemizi temsil etme hakkı kazandı.

Düşler Akademisi Avrupa Sahnesinde
Avrupa Komisyonu'nun 23 ülkeden 100 projeyi değerlendirdiği European Social Innovation'da da kazanan projelerden biri olarak, Bilbao'daki Social Innovation Park etkinliğine davet edildi.

- PR News CSR Ödülleri Toplumsal İlişkiler Kategorisinde Büyük Ödül (2012)
- Hermes Yaratıcılık Ödüllerinde KSS Kategorisinde Büyük Ödül (2012)
- Communitas Ödüllerinde Fark Yaratan Proje Ödülü (2012)
- Design For All Good Practices (2012)