"Geleceğe İlk Adım" Projesi | Türkiye Vodafone Vakfı - Resmi İnternet Sitesi

"Geleceğe İlk Adım" Projesi

Türkiye Vodafone Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ve Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) iş birliği ile gerçekleştirdiği “Geleceğe İlk Adım” projesiyle Türkiye’de okul öncesi eğitime erişimin arttırılmasına somut katkıda bulunmayı hedefliyor.

Türkiye’de imkânsızlıklar yüzünden her üç çocuktan yalnızca biri okul öncesi eğitim görebiliyor. Ailesinin imkânları olmadığı için okul öncesi eğitim alamayan çocuklar okula büyük bir dezavantaj ile başlıyor, eğitim hayatlarında başarısız olabiliyor ve yaşadıkları olumsuz deneyimlerle hastalıklara 3 kat daha fazla maruz kalabiliyorlar. Bu nedenle çocuklarımızın okul öncesi dönemde ailelerinden ve okul öncesi eğitim kurumlarından aldıkları destek büyük önem taşıyor.

Gelişimlerinin en kritik olduğu okul öncesi döneminde her çocuğun okula gitme hakkı olduğundan yola çıkarak gerçekleştirilen bu proje; kaliteli eğitime erişime 360 derecelik bir bakışla yaklaşıyor ve sınıf donatılmasına ek olarak, sınıf öğretmenleri ve veli eğitimleri ile okul öncesi eğitim kalitesini daha da yükseltmeyi, çocuklarımızı potansiyellerinin en üst noktasına ulaştırabilmeyi ve daha da ötesi onlara hayata eşit başlayabilme hakkı sağlayabilmeyi hedefliyor.

Türkiye Vodafone Vakfı 2007 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü desteği ve AÇEV iş birliğinde okul öncesi eğitime katkı sağlamak amacıyla büyük çaplı iki proje yürüterek bu alanda çocukları ve velilerini eğiterek bölge kalkınmasına destek oldu. Vakıf, Geleceğe İlk Adım projesiyle anlamlı geri dönüşleri olan okul öncesi eğitim alanındaki yatırımlarını ileri bir seviyeye taşımaktadır. Türkiye Vodafone Vakfı, sosyoekonomik açıdan yetersiz durumda bulunan, kalkınmada öncelikli yaklaşık 53 ilimizde Geleceğe İlk Adım projesi ile AÇEV uzmanlarının gözetiminde sıfırdan kurulan 545 anasınıfında, 75.000 anne/çocuk ve eğitmene ulaştı. 2014 - 2015 öğrenim yılı sonunda projenin 81 ilde 573 anasınıfı ile toplam 111.709 kişiye ulaşıldı.

Öğretmene Destek Projesi

Türkiye Vodafone Vakfı destek verdiği ilk proje olan ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Türk Eğitim Vakfı (TEV) işbirliğiyle hayata geçirilen “Öğretmene Proje” Yaptırma Eğitimi Projesi (ÖPYEP) ile öğretmenlerin çağdaş eğitim sisteminin bir parçası olmalarını, kendilerini geliştirmelerini desteklemeyi ve teknolojideki yenilikleri izlemelerine yardımcı olmayı hedefledi.

Haziran 2007’de başlatılan ÖPYEP’in ilk aşamasında, Türkiye genelinde eğitim veren 160 Anadolu Öğretmen Lisesi’nden 160 öğretmen, öğrencilerin eleştirel düşünme ve sorgulama yeteneklerini güçlendirecek “Proje Tabanlı Eğitim Sistemi” konusunda eğitim aldı. Öğrencilerin bireysel öğrenme süreçlerini planladıkları, öğretmenlere yönelik eğitimler vererek, 3.500öğretmenin eğitimlere katılması sağlandı.

Projenin ikinci aşamasında ise eğitim alan öğretmenler meslektaşlarına eğitim vermeye başladı. Bu aşamada gerçekleştirilen proje izleme ve değerlendirme faaliyetlerine Vodafone çalışanlarının da katılımı sağlandı. Böylece stratejik planlama ve proje geliştirme konusunda yetkin Vodafone çalışanları da ÖPYEP’e dahil oldular.

Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak

Türkiye Vodafone Vakfı; Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Habitat için Gençlik Derneği iş birliğiyle hayata geçirdiği Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak” projesiyle Türkiye’nin e-dönüşüm sürecinin hızlanmasına katkıda bulunmayı ve gençleri Türkiye’nin e-dönüşüm sürecine etkin olarak katmayı hedefledi. Bu projeyle 81 ilde 1 milyon gence internet tabanlı bilgisayar eğitimi ulaştırarak, ülkedeki en büyük bilgisayar okuryazarlığı seferberliğini başlattı.

Proje çerçevesinde, gençlere bilgisayar okuryazarlığı kazandırmak amacıyla http://www.bilgitoplumu.net üzerinde e-öğrenme platformu hazırlandı. Platform üzerinden verilen e-eğitim modülleri, bilgisayar teorisi ve pratiğini içeren Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası (ECDL) müfredatına uygun 7 bölümden oluşuyordu.

Bu kapsamda proje Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası (ECDL) alabilmek için girilmesi gereken test öncesinde gerekli bilgisayar eğitimini internet tabanlı olarak ücretsiz sundu. Proje kapsamında, Türkiye genelinde seçilen bilişim elçileri çeşitli tanıtım çalışmaları yaparak, projenin kendi illerinde yaygınlaşmasını sağladı.

Haziran 2007’de başlayan proje, Aralık 2010 itibariyle 1 milyon kullanıcı hedefine başarıyla ulaştı ve 2012’de sona erdi.

İletişim Hayattır

Türkiye Vodafone Vakfı’nın AKUT iş birliğiyle gerçekleştirdiği “İletişim HayatTIR” projesiyle afetle mücadele konusunda toplumun konuya olan duyarlılığının arttırılması ve afetle baş etme becerilerinin geliştirilmesi hedeflendi. 2008-2009 arasında gerçekleştirilen proje kapsamında, 130 günde yaklaşık 20 bin kilometre yol kat edilerek 81 il dolaşıldı, 1 milyon eğitim kitapçığı dağıtıldı, 2 milyondan fazla kişiye ulaşıldı.

Türkiye’nin dünyada aktif durumdaki önemli sismik bölgelerden biri olduğu gerçeğinden hareket ederek, halkın konuya olan duyarlılığını arttırmak ve afet durumları ile baş etme becerilerini geliştirmek amacıyla deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılacaklara ilişkin eğitimler verildi.

Gittiği yerlerde vatandaşların hem eğitici hem de keyifli bir gün geçirmelerini sağlayan özel donanımlı proje TIR’ı, büyük bir ilgiyle karşılandı. Deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılmaması gerekenler anlatıldı. Tiyatro gösterileri, bilgilendirme seminerleri, TIR içinde yer alan sergiler aracılığıyla afetle mücadele konusunda önemli bir farkındalık yaratıldı. İletişim HayatTIR’da işitme engelli vatandaşlarımız da düşünülerek tüm gün dev ekrandan, geceleri ise beyazperdeden konuya ilişkin filmler de sunuldu.

İlk6Yıl

Türkiye Vodafone Vakfı ve AÇEV işbirliğiyle geliştirilen "İlk6Yıl" uygulaması, çocukların yaşamındaki en önemli dönem olan ilk 6 yıla ilişkin güncel bilgiler sunarak, anne ve babaların hayatını kolaylaştırıyor. Ücretsiz sunulan "İlk6Yıl" uygulaması, 1.200 maddelik bilgi haznesiyle anne ve babalara rehberlik ediyor. İki günde bir kullanıcının telefonuna gelen bilgiler; fotoğraflar, eğitici videolar ve animasyon filmlerle destekleniyor. Uygulama, Android ve iOS işletim sistemlerinde kullanılabiliyor.

Uygulamada ayrıca, anne, baba ve çocuk açısından önemli tarihlerin aydedilebileceği takvim, çocuğun boy ve kilosunun takip edilebileceği ölçüm ve yine çocuğa ait fotoğraf ve videoların saklanabileceği ve paylaşılabileceği albüm alanları da bulunuyor.

Ödüllerimiz

Öğretmene Destek Projesi
Active Academy’den "En İyi CSR Projesi"

Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak
European E-inclusion Ödülü - Coğrafi katılım kategorisinde en iyi 5 ödülden biri seçildi.