Vodafone

Teknolojide Kadın Hareketi

Türkiye Vodafone Vakfı, Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER) ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) iş birliği ile başlattığı “Teknolojide Kadın Hareketi” projesiyle Türkiye’de kadınları iletişim teknolojilerinin sunduğu imkânlarla tanıştırıyor. Bu proje, kadınlar için ekonomiye katılımlarına yönelik fırsat eşitliği yaratmayı, sosyo-ekonomik durumlarını iyileştirmeyi ve girişimciliklerini geliştirmek için gerekli zemini hazırlamayı hedefliyor. Teknolojide Kadın Hareketi projesi, Cherie Blair Vakfı ve Dünya GSM Birliği Kalkınma Fonu’nun küresel ölçekte yürüttüğü mWomen Programı’nın Türkiye ayağını oluşturuyor.

Teknolojide Kadın Hareketi projesi, 5 fazdan oluşuyor:
• Türkiye’deki ihtiyacın tespit edilmesi (saha araştırması ve akademisyen raporu),
• Teknoloji kullanımı, kişisel gelişim fırsatları ve girişimcilik eğitimleri ile kadınların bilinçlendirilmesi,
• Kadınların mobil teknolojileri kullanarak etkin ve verimli yeni iş yapış biçimlerinin oluşturulması,
• Mobil teknolojilerle daha geniş bir coğrafyada iş yapabilecek yetkinliğin desteklenmesi,
• Eğitimler sonunda kadınlara istihdam ve girişimciliğe yönelik teşvik mekanizmaları sunulması.

Teknolojide Kadın Hareketi’nin ilk fazında yürütülen araştırma ile Türkiye’de kadın, teknoloji ve girişimcilik ilişkisinin haritasının çıkartılması amaçlandı. Araştırma; GFK ve Doç. Dr. İpek İlkkaracan ile Türkiye’de 16 ilde mobil teknolojilerin erişimine, kadınların mobil teknolojilere olan tutumları ve bu tutumların nasıl değiştiğine yönelik, 15-65 yaş grubu 1.607 kadından oluşan, ulusal bir temsili örnek grubu arasında yapıldı. Ağustos 2011’den başlayarak dört ay süren araştırmayı baz alan rapor neticesinde proje için 2 grup kadın hedef kitlesi belirlendi: Ev kadınları ve iş gücündeki kadınlar.

Araştırmanın sonunda belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda kadınlara KAGİDER ve TBV tarafından iletişim teknolojisi (MS Office uygulamaları, e-posta hesabı oluşturma, web sitesi tasarlama, e-ticaret portalı hazırlama, mobil ofis çözümleri), kişisel gelişim ve girişimcilik eğitimleri verilmektedir. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan kadınlar için girişimcilik yarışması düzenlenerek başarılı kadınlarımıza cansuyu sermayesi ile mentorluk imkânı sunulmaktadır. Eğitimler sonunda sertifika alan başarılı ev kadınlarımız değerlendirme sonrasında Vodafone bayilerinde istihdam imkânı yakalayabilir.

Ödüller

Stevie İş Kadınları Ödülleri Kadın Dayanışması Kategorisinde İkincilik Ödülü