Vodafone

Türkiye Vodafone Vakfı; UNDP ve Alternatif Yaşam Derneği iş birliğiyle 2008 yılında başlattığı “Düşler Akademisi” projesiyle engelli bireylerin sanat aracılığıyla sosyal dışlanmayı kırmalarını, aktif ve üretken olmalarını desteklemeye çalışıyor.

Fiziksel ve/veya psikolojik çeşitli engelleri ve maddi yetersizliklerinden dolayı “sosyal dışlanmışlık” yaşayan dezavantajlı gençler için sanat, kendini ifade etmek, yeni fikirler üretmek ve topluma aktif ve eşit katılım için en önemli fırsattır.

Düşler Akademisi’nde; fiziksel, zihinsel, işitme, görme engelli gençlerimize, kronik hastalık gruplarına, yoksul-yoksun gençlerimize vokal, ritim, dans, film, fotoğraf, DJ’lik, enstrüman, resim, tasarım, yoga, film atölyeleri ücretsiz olarak sunuluyor.

Düşler Akademisi’nin öncelikli amacı, engelli vatandaşların sosyal yaşamda engelleri aşabilmelerini sağlamak ve yaşam kalitelerini ciddi ve kalıcı çözümlerle arttırmaktır. Projede; gençlerimize paylaşma, farklı olanı tanıma-kabul etme, farklılıklara uyum sağlama, problem çözme, üretken ve yaratıcı olma gibi değerlerin geliştirilmesine olanak tanıyarak gençlerin kişisel gelişimlerine katkıda bulunan doğal bir eğitim alanı oluşturulmaktadır.

Kelimenin tam anlamıyla “öncü” bir sosyal girişimcilik modeli olan Düşler Akademisi, yepyeni bir yaşam yolculuğu ile toplumsal hayata eşit ve aktif katılımın örneğini sunmaktadır. Türkiye Vodafone Vakfı; “Sanat ve Sanatçı Engel Tanımaz” sloganıyla yol alan Düşler Akademisi projesi ile 1.720 gencin hayatına dokundu.

Düşler Akademisi sanat atölyelerinden mezun gençlere profesyonel sanat kariyeri yolu açılıyor. Müzik atölyelerinde eğitim alan öğrenciler ve gönüllü müzisyenlerin kurduğu Social Inclusion Band, tiyatro atölyelerinden mezun gençlerden oluşan Düşler Kumpanyası ve mutfak atölyesi öğrencilerinin marifetli ellerinden çıkan ürünlerin üretildiği Düşler Mutfağı ile Düşler Akademisi öğrencileri gelir elde edebildikleri bir mesleğe kavuşuyor.

Social Inclusion Band

Social Inclusion Band, Düşler Akademisi müzik atölyelerinden mezun yetenekli gençler ve gönüllü müzisyenlerden oluşan müzik grubumuz. Müzik alanında kariyer yapma fırsatı bulan gençlerimiz, Cahit Berkay, Babazula, Baki Duyarlar, Bengü, Baran Say gibi profesyonel müzisyenlerle bir araya gelerek tanınmış mekânlarda ve Vodafone olarak sahiplendiğimiz festivallerimizde sahne alıyor. 2011 yılında sınırlı sayıda üretilen ilk albümleri “Düşlerden Yıldızlara”, kaliteli müziklerinin en önemli göstergesi.

Düşler Kumpanyası

İşitme engellilerin müziği duymadan, ritmi diyaframlarında hissederek dans edebildiklerini biliyor muydunuz? Düşler Akademisi dans atölyesinde eğitim alan öğrencilerden oluşan Düşler Kumpanyası yeni dönemde Grease Müzikali için hazırlanıyor. 24 kişiden oluşan Düşler Kumpanyası’ndaki 9 işitme, 4 mental engelli genç, müziğin ritmiyle inanılmaz bir gösteri ortaya çıkarıyor. Dünyada bir ilk olacak bu gösterinin galası çok yakında.

Düşler Mutfağı

Nisan 2012’de kurulan Düşler Mutfağı’nda birbirinden lezzetli kurabiyeler ve pastalar yapılıyor. Düşler Mutfağı’nda, öğrencilerimiz ve gönüllüler birlikte hamur yoğuruyor, pasta süslüyor. Mutfak sanatları konusunda engel tanımayan bu mutfağa gelerek workshoplara siz de katılabilir, işitme engelli bir öğrenci ile birlikte kurabiyeler hazırlayabilirsiniz. Düşler Mutfağı’nda workshopların dışında yetenekli öğrencilere pastacılık alanında profesyonel kariyer imkânı sunuluyor. Düşler Muftağı’na gelen gençler, haftada 5 gün 4 saat eğitim alıyor. Kurulan üretim atölyesinde kurumsal firmalara toplu üretim yapılıyor. Talebin artmasıyla yetiştirilecek şef adaylarının sayısı da artıyor.

Ödüllerimiz

Düşler Akademisi Projesi 'Sivil Toplum Kuruluşları' dalında Altın Pusula ödülü kazandı
Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) tarafından düzenlenen 8. Altın Pusula Halkla İlişkiler Yarışması'nda 'Sivil Toplum Kuruluşları' kategorisinde Altın Pusula ile ödüllendirildi.

Düşler Akademisi Projesine Kurumsal Sosyal Sorumluluk derneğinden "En iyi KSS projesi" ödülü
Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği tarafından en iyi KSS projesi ödülüne de layık görülerek 2011 yılında Avrupa genelinde gerçekleştirilecek olan"KSS Çözümleri Pazaryeri" etkinliği "The European MarketPlace on CSR''da ülkemizi temsil etme hakkı kazandı.

Düşler Akademisi Avrupa Sahnesinde
Avrupa Komisyonu'nun 23 ülkeden 100 projeyi değerlendirdiği European Social Inovation'da da kazanan projelerden biri olarak, Bilbao'daki Social Innovation Park etkinliğine davet edildi.

PR News CSR Ödülleri Toplumsal İlişkiler Kategorisinde Büyük Ödül (2012)
Hermes Yaratıcılık Ödüllerinde KSS Kategorisinde Büyük Ödül (2012)
Communitas Ödüllerinde Fark Yaratan Proje Ödülü (2012)
Design For All Ödüllerinde Finalist Proje (2012)
Sivil Toplum Kuruluşları Dalında Social Inclusion Band’e Altın Pusula Ödülü (2012)
International Business Awards’da 3 Bronz Stevie Ödülü (2012)

Düşler Akademisi'yle ilgili ayrıntılı bilgilere aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz.

www.duslerakademisi.org www.dreamsacademy.org